Blog

Coaching MieVita

Pittige levenslessen

Pittige levenslessen

12 pittige levenslessen (die ik de laatste jaren geleerd heb)

Socrates heeft gezegd: Ik weet één ding; dat ik niets weet. Hoe kan het dat een van de grondleggers van de westerse filosofie dit claimde? Het heeft op school diepe indruk op mij gemaakt en nu gebruik ik deze quote als mijn leerstrategie.

Voor mij, niets weten betekent dat je wijs kan zijn en nog steeds ‘van niets weten’. Je kunt altijd van alles leren van iedereen om je heen. Al leer ik liever van de fouten van anderen dan die van mezelf ?. Ik heb geluk gehad en heb veel levenslessen gekregen van mijn familie, vrienden, collega’s en studiegenoten.

De lessen die me het meest bijgebleven zijn deel ik met je. Ik blijf leren, iedere dag opnieuw. We leren snel, maar vergeten nog veel sneller. Benieuwd naar mijn 12 lessen? Lees en leer.

1. Worstelen met een uitdaging is goed.
Zeg nooit:Ik kan het niet meer aan”. Zeg in plaats daarvan: “Kom maar op! “Jij bent de enige die jouw situatie kan veranderen.

2. Vraag hulp
Er is altijd iemand die je wil helpen, wat het ook is waar je mee worstelt. Vraag het gewoon en laat je ook helpen. Je zult zien hoe verrijkend dat is.

3. Breng de tijd door met mensen waar je van houdt.
Je familie en je beste vrienden. Als je geen familie hebt, zorg dat je terechtkunt bij mensen die je vertrouwt en waar je van op aan kunt. De meeste mensen in je leven zijn slechts ‘voorbijgangers’.

4. Zeur niet
Zeuren klagen is de meest zinloze tijdsbesteding die er is. Kijk eerlijk naar de situatie en doe er wat aan!

5. Doe dagelijks aan lichaamsbeweging
Het begint met een gezond lichaam. Dat is het startpunt van alles in je leven. Met een dagelijkse portie beweging bouw je aan een gezond en sterk lichaam. Je voelt je beter, hebt meer energie en je kunt je beter concentreren.

6. Doe wat jij belangrijk vindt
Vaar op je eigen kompas en laat de mening van anderen daar waar ze horen; bij de ander. Mensen vinden altijd wat, doe gewoon waar jij je lekker bij voelt.

7. Neem eens wat risico
Blijf niet hangen, SPRING!

8. Ben vriendelijk
En dan bedoel ik niet dat je over je heen laat lopen, maar vriendelijk en duidelijk. Aardig en respectvol, zoals je zelf ook behandeld wil worden.

9. Leer iedere dag
Je brein heeft training nodig, iedere dag. Leer van je fouten, denk erover na en doe het de volgende keer anders. Sta open voor de mensen om je heen en leer van wat zij jou vertellen.

10. Oordeel niet
Zoveel mensen, zoveel keuzes en meningen. Iemand die een andere keuze maakt of een andere mening heeft is niet meteen ‘dom’. Bovendien weet je vaak weinig van die ander, dus oordeel niet, maar help en luister liever.

11. PrioriTIJD
Je kunt je tijd maar 1 keer gebruiken, gebruik ‘m wijs en zorg dat je zo veel mogelijk geniet. Is de tijd eenmaal voorbij dan komt ie nooit meer terug.

12. Aandacht
Doe alles wat je doet met de aandacht die het verdient. Niets is vanzelfsprekend. Sta even stil bij het lekkere eten dat je maakt, geef een welgemeend compliment aan een collega en kijk gewoon eens echt naar buiten. Je zult verbaasd staan van wat je ziet.

 

 

Populaire berichten

Deze regio telt wél genoeg leefstijlcoaches
Opgefokt?
Pittige levenslessen

Over Mievita

MieVita staat voor ‘mijn leven’. Ieder mens is anders, heeft zijn eigen drijfveren, ambities, overtuigingen en emoties. Je leeft je eigen leven en daarin maak je de keuzes die bij jou passen.

Lees verder over MieVita