Leefstijladviseur voor de bouw

Werken aan je gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Wat levert het jou op?

Leefstijladviseur voor de bouw

Werken aan je gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Wat levert het jou op?

Veel werknemers in de bouwnijverheid hebben een ongezonde leefstijl. Overgewicht, te weinig beweging, ongezond eten, roken, drinken, slecht slapen en last van werkstress. Werknemers in de bouw en infra hebben dan ook in vergelijking met de Nederlandse bevolking een hoog risico op hart- en vaatziekten.

De gevolgen van een ongezonde leefstijl
Overgewicht kan leiden tot bijv. een hogere bloeddruk, suikerziekte en slijtage in de gewrichten.
Rokers kunnen COPD krijgen en daardoor minder goed functioneren.
Te weinig beweging en overgewicht geven samen een hoger risico op suikerziekte.
Bovenmatig drinken leidt tot hoge risico’s op gezondheidsschade en in de werksituatie mogelijk tot gevaarlijke omstandigheden.

Hoe werkt het?
De bedrijfsarts of adviseur duurzame inzetbaarheid kan je doorverwijzen naar een leefstijladviseur. Samen bepaal je waar je mee aan de slag gaat en stel je concrete doelen, bijv. een beter voedingspatroon, meer bewegen of stoppen of minderen met roken. In een aantal gesprekken gedurende een aantal maanden ga je ermee aan de slag.

Wat levert het op?
Met een gezonde leefstijl zorg je dat je fitter en energieker bent. Je ziet er beter uit, bent vrolijker, je kunt zowel lichamelijk als geestelijk je werk beter aan en je herstelt sneller. Je bent minder vatbaar voor ziektes. Je kunt stressvolle situaties beter aan. Op de lange termijn heb je minder kans op hart- en vaatziekten, longaandoeningen, kanker en dementie. Dat helpt mee om tot aan je pensioen gezond in de bouw te werken.